Mentability Sportpsychologie
                                                

Blogs


09.04.2020

De COVID-19 blessure

Je was helemaal voorbereid, klaar voor het wedstrijdseizoen. Hard getraind, feestjes afgezegd, goed op je voeding gelet. Toen was daar COVID-19, het Corona virus. De wereld lijkt op pauze te staan en de sportwereld staat stil. Geen trainingen, geen wedstrijden, EK’s en WK’s worden geannuleerd, zelfs de Olympische Spelen worden een jaar opgeschoven. Voor veel sporters vallen dromen, doelen en plannen in duigen.

Als we door een ‘sportbril’ naar de COVID-19 crisis kijken dan lijkt het in veel opzichten op het hebben van een blessure. 
    • Je kunt niet of in beperkte mate sporten. 
    • Je bent geïsoleerd van je trainingsmaatjes, teamgenootjes en trainer. 
    • Wedstrijden gaan niet door. 
    • Het gevoel van onzekerheid is sterk aanwezig. 
De COVID-19 crisis doet er nog een schepje bovenop. Waar je bij een blessure nog enige controle kunt uitoefenen door een goede behandelaar te zoeken en trouw je revalidatieoefeningen kunt uitvoeren. Is er bij de COVID-19 crisis niets wat je kunt doen om er verandering in te brengen. En dat maakt het een grote uitdaging om met deze situatie om te gaan. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat veel sporters, en mensen in het algemeen, iets kunnen leren van deze periode. Hoe dan ook, de COVID-19 crisis doet iets met ons als sporters. Hoe ga je om met deze situatie? Hoe blijf je gemotiveerd? Iedere week zal ik een aantal tips plaatsen om je te ondersteunen in het omgaan met de COVID-19 crisis.

Tip 1. Verwerken en accepteren 
Als sporters een blessure hebben, doorlopen zij vaak een kenmerkende cirkel van emoties. Deze cirkel van emoties zal ook in de COVID-19 crisis bij veel sporter te herkennen zijn. In eerste instantie ben je waarschijnlijk in ontkenning: ‘het zal allemaal wel meevallen’, ‘als we voorzichtig zijn kunnen we wel trainen’, ‘volgende maand zullen de wedstrijden wel weer hervat worden’. Maar niets is minder waar, de trainingen gaan echt niet meer door en wedstrijd na wedstrijd wordt geannuleerd. Het besef komt dat sport er nu even niet in zit. Dat geeft stress en roept emoties op als verdriet, boosheid en angst. Deze emoties worden vaak als negatief gezien, we willen ze liever niet hebben. Echter, stop je ze weg, dan blijven ze onder het oppervlak borrelen, als een bal die je onder water duwt. Het is belangrijk om bereid te zijn deze emoties toe te laten, zonder in je emoties verstrikt te raken. Als je die emoties verwerkt hebt, dan ontstaat er ruimte om de situatie te bekijken zoals deze is. Accepteren dat je geen controle hebt over alle maatregelen die er opgelegd worden in deze tijd. Om vervolgens te kunnen focussen op dat waar jij wel invloed op kunt uitoefenen.
Cyclus van emoties.jpg

Wat kun je in deze fase praktisch doen: 
    • Geef het een naam. Wat is er nu eigenlijk precies aan de hand. 
    • Wat doet het met je? Wat denk je? Wat voel je? Welke behoefte heb je? Je kunt dit opschrijven of met iemand bespreken. 
    • Maak lijstjes met dat wat niet binnen jouw controle ligt en dat wat wel binnen jouw controle ligt. Focus je vervolgens op de dingen die wel binnen jouw controle liggen.

Amy Verhagen MSc - 13:34 @ Blessure

 
E-mailen
Bellen