Mentability Sportpsychologie
                                                

Blogs


22.04.2020

De COVID-19 blessure DEEL 2

Dinsdag 21 april was een spannende dag. Premier Rutte sprak het land toe. Hoe nu verder? De boodschap is duidelijk: ‘Beter nu voorzichtig, dan later spijt.’ De sporttrainingen kunnen heel langzaam weer opgestart worden. Echter, lijkt het nog niet op de trainingen zoals je gewend was. Dit betekent dat de komende periode nog veel van je mentale flexibiliteit zal vragen. Tip 1 van vorige week geeft je de mogelijkheid om dit laatste nieuws te verwerken en accepteren. Tip 2 en 3 van deze week zijn erop gericht om je op te laden, je blik te verwijden en te kijken naar nieuwe mogelijkheden.

Tip 2. OpladenBlog favorite day.jpg
Als sporter heb je vaak een druk schema. ’s Ochtends, ’s middags en ’s avonds draait het om sport, dit kan variëren van een training tot de beslissing om wel of niet naar een feestje te gaan. Deze COVID-19 crisis geeft je de kans om even pauze te nemen. Op dit moment moet er even niets, je lichaam en geest krijgen de rust die het goed kan gebruiken. Even niets doen is helemaal oké.
Dit rust moment geeft je de mogelijkheid om aandacht te geven aan dingen waar je eerder geen tijd voor had. Misschien wilde je altijd al piano leren spelen, dan is daar nu de tijd voor. Of heb je nu de tijd om je te verdiepen in de mogelijkheden om een studie te gaan volgen. Jij bent zoveel meer dan een sporter. Pak deze kans om te ontdekken wat je nog meer leuk en belangrijk vindt.

Wat kun je in deze fase praktisch doen:
    • Pak je rust en ontdek, zonder te oordelen, wat het met je doet.
    • Merk je dat je het lastig vindt om je rust te pakken? Helemaal niet erg, waarschijnlijk vind je het zo lastig omdat         in beweging zijn en sporten erg belangrijk voor je is. Een goed moment om na te gaan wat je allemaal nog meer zo belangrijk vindt in het leven. Zijn er dingen die wat aandacht kunnen gebruiken?
    • Geef aandacht aan activiteiten waar je blij van wordt en energie van krijgt.

Tip 3. Nieuwe doelen
Van nature hebben we de behoefte om ons te ontwikkelen. Na de verwerking en het opladen komt er ook weer een tijd om te kijken hoe je je zou kunnen ontwikkelen in deze periode. Al lijkt dit in eerste instantie met weinig faciliteiten een lastige opgave, je bent creatiever dan je denkt! Richt je op de dingen waar jij controle over hebt en accepteer de dingen waar je geen controle over hebt.
Nu er geen wedstrijden zijn kunnen er ander soort doelen aan het licht komen. Je hoeft nu niet te kijken hoe jij de beste punten scoort, dit zijn vaak resultaat doelen of prestatie doelen. De focus verschuift automatisch naar hoe jij als sporter beter wordt. Wat heb jij nodig? Wat maakt jou een completere sporter? We noemen dit proces doelen.
Proces doelen, daar heb je in deze tijd echt iets aan. De toekomst is nog erg onzeker, daarom zijn korte termijn doelen bij uitstek geschikt in deze periode. Het behalen van je doelen geeft ontwikkeling aan, het geeft je een tevreden gevoel en houdt je gemotiveerd.

Wat kun je in deze fase praktisch doen:
    • Richt je aandacht op dat wat WEL kan.
    • Stel proces doelen op voor korte termijn.
    • Focus niet alleen op fysieke/prestatie doelen, maar verbreed je blik. Denk hierbij aan doelen op het gebied van mentale ontwikkeling, doelen voor het opdoen van nieuwe          ervaringen of doelen die gericht zijn op balans tussen inspanning en ontspanning.

Amy Verhagen MSc - 11:12 @ algemeen, Blessure

 
E-mailen
Bellen